Europaplein 10a, 6336 BE Hulsberg
085 - 2500 733

Vierde nieuwsbrief 2015

avenewsbrief2

 

Wijzigingen binnen AVE.

Zoals u in de vorige nieuwsbrief heeft kunnen lezen zijn we per 15-09-2015 gestopt met de samenwerking met Hypotheek Info Punt. We hebben ons nu zelf aangesloten bij Voogd & Voogd, het DAK en Van Kampen Groep. Hierdoor hebben we meer mogelijkheden op het gebied van verzekeringen en hypotheken. Dit kan voor u betekenen dat u betere polisvoorwaarden en/of een goedkopere premie kunt krijgen.

Iedereen zal een brief of nieuwe polisvoorwaarden ontvangen. Dit kan echter verschillen per verzekeraar. U kunt zelfs een opzegging ontvangen van uw huidige polis. Deze polis gaat dan als nieuwe verzekering in bij het DAK of VKG. Twijfelt u hierover of heeft u vragen over een ontvangen brief, mail of bel ons dan gerust met uw vraag.

Door de overstap krijgt u NIET te maken met extra kosten voor het oversluiten van de polis.

Daarnaast zullen de tarieven binnen AVE wijzigen per 01-01-2016. De laatste drie jaar is er geen inflatie toegepast op onze tarieven. Helaas stijgen de kosten ieder jaar, waardoor we genoodzaakt zijn enkele tarieven aan te passen. Het uurtarief van AVE zal omhoog gaan naar € 55,- excl. BTW. Een particuliere belastingaangifte zal stijgen naar € 55,- incl. BTW. Tot slot zullen de abonnementen dezelfde prijs behouden.

Mocht u nog vragen hebben welke consequenties dit voor u heeft dan horen wij dit graag van u.

Veel onduidelijkheden over ingangsdatum AOW

Het is een lastig traject geweest om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 jaar naar uiteindelijk 67 jaar. De politiek heeft het in eerste instantie voorzichtig gebracht door in kleine stapjes de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen. Toen de Nederlanders aan het idee gewend waren, was het nog maar een kleine stap om de pensioenleeftijd versneld te verhogen. Op welke leeftijd heeft u nu recht op AOW?
Tot 1 januari 2013 had u recht op AOW vanaf uw 65e jaar. Doordat wij steeds ouder worden en de betaalbaarheid van de AOW in het gedrang kwam, is besloten om de AOW leeftijd in stapjes te verhogen naar 67 jaar. Er komen steeds minder mensen die werken en er komen steeds meer mensen die recht hebben op een AOW uitkering. Het geld dat benodigd is voor de uitbetaling voor de AOW wordt bijeen gebracht door de werkenden. U bouwt dus niet een eigen pensioenpotje op. Iedereen die nu betaalt voor de AOW, draagt de lasten van de uitkeringen die nu verstrekt worden.

Vreemde verschillen

Door verschillende stappenplannen om de pensioenleeftijd te verhogen kunnen er vreemde verschillen ontstaan. Wordt u deze maand 65 jaar? Dan krijgt u vanaf december AOW. Wordt u in december 65 jaar, dan gaat de AOW pas per mei 2016 in. Door verschillende systemen is het niet meer eenvoudig te beredeneren wanneer u recht heeft op een AOW-uitkering.

Blijft de AOW-leeftijd stijgen?

De manier van financiering van de AOW wordt het omslagstelsel genoemd. Iedereen die nu betaalt voor de AOW moet nog maar afwachten hoe het geregeld is in de toekomst. Uiterlijk op uw 67e heeft u recht op AOW, maar helaas geldt dat niet voor iedereen. Vanaf 2022 wordt de AOW leeftijd gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting. Het is dus niet uit te sluiten dat er een verdere verhoging van de AOW-leeftijd volgt per 2022 of later.

Hoe kunt u achterhalen vanaf welke leeftijd u recht heeft op AOW?

Er staan op het internet overzichten waar u van af kunt lezen wanneer u recht heeft op AOW. Door de jaren heen zijn er veranderingen doorgevoerd in de snelheid van de verhoging van de AOW-leeftijd. Het is verstandiger om uit te gaan van de berekeningstool op de website van de Rijksoverheid. Vul de leeftijd in en de berekeningstool geeft aan wanneer u voor het eerst AOW ontvangt.
Bent u vanaf 2022 pas pensioengerechtigd? Dan krijgt u in het berekeningstool de mededeling: “Uw AOW-leeftijd is minimaal 67 jaar. U weet 5 jaar van te voren wanneer u AOW krijgt. Uw AOW-leeftijd hangt namelijk af van de gemiddelde levensverwachting.”

Belastingvrijstelling voor schenkingen verruimd

In de periode vanaf oktober 2013 tot 1 januari 2015 was het tijdelijk mogelijk om belastingvrij een schenking van 100.000 euro te verstrekken. Een voorwaarde was dat het geld gebruikt ging worden voor het aankopen van een woning, een verbouwing of voor het extra aflossen op de eigenwoning schuld. Dit was een doorslaand succes. Per 2017 wordt het weer mogelijk om 100.000 euro te schenken zonder schenkbelasting verschuldigd te zijn.
Om de huizenmarkt een impuls te geven is er in 2013 besloten om de schenkingsvrijstelling onder voorwaarde te verruimen tot maximaal 100.000 euro. De verwachting was dat er tot 1 januari 2015 ongeveer 20.000 keer gebruik van zou worden gemaakt, maar dit werd ruimschoots overtroffen. Tot augustus 2014 was er al 50.000 keer gebruikt gemaakt van de vrijstelling. Na een pauze van twee jaar komt de verruiming weer terug.

Wanneer bestaat er recht op de verruimde vrijstelling van 100.000 euro per 2017?

De regeling zal hoofdzakelijk door ouders gebruikt worden om de kinderen te helpen bij het kopen van een huis. De schenking mag ook aan anderen dan de kinderen verstrekt worden. Bij deze vrijstelling geldt er wel als eis dat de ontvanger jonger is dan 40 jaar. De verruiming is namelijk bedoeld om starters op de huizenmarkt te stimuleren.
Als uw zoon of dochter al ouder is dan 39 jaar, bestaat er nog de mogelijkheid om het bedrag te schenken aan de eventuele jongere partner van de zoon of dochter.

Hoe ruim is de vrijstelling op dit moment?

Bij een schenking geldt er een algemene vrijstelling van 2.111 euro. Ouders mogen aan kinderen een ruimere schenking doen zonder belasting verschuldigd te zijn, namelijk 5.277 euro. Eenmalig is het mogelijk om een hogere schenking te doen aan de kinderen. Het geld ontvangende kind moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. De schenkingsvrijstelling bedraagt 25.322 euro. Er geldt een hogere vrijstelling als de zoon of dochter het geld gaat gebruiken voor de eigen woning of voor een dure studie. De vrijstelling wordt dan verhoogd naar 52.752 euro.

Het kopen van een huis is niet meer volledig te financieren

Dit jaar kan er bij het kopen van een huis maximaal 103 procent van de waarde van het huis gefinancierd worden. Per 2017 is dit percentage verder verlaagd naar 101 procent. Dit betekent dat het kopen van een huis niet meer volledig te financieren is. Starters moeten eerst flink sparen om een huis te kunnen kopen. De bijkomende kosten zijn gedeeltelijk nog mee te financieren en per 2018 zijn de kosten helemaal niet meer te lenen. Een ruime schenkingsvrijstelling kan starters de mogelijkheid geven om toch een huis te kunnen kopen.

Ga in overleg met uw hypotheekadviseur hoe u het beste de financiering rond kunt krijgen. Kijk ook eens naar de mogelijkheid van een familiehypotheek. Dit kan gunstig zijn voor zowel de ontvanger, als de ouder die het geld om een huis te kopen wil verstrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top